Tijdens het scouten van patiënten op de verschillende Indonesische eilanden, kwamen wij meer en meer kinderen en jongvolwassenen tegen met ernstige vergroeiingen door slecht of niet behandelde brandwonden. Gevolgen van een geëxplodeerd olielampje, koken op de grond of spelen met open vuur. Stuk voor stuk schrijnende situaties.
Wij wilden ook deze kinderen heel graag helpen en in no time ontstond er een wachtlijst. Dit initiatief leidde in mei 2018 tot onze eerste ‘brandwonden-operatiemarathon’. Twaalf geselecteerde patiënten konden wij naar Bali laten afreizen. In samenwerking met onze veldpartner John Fawcett Foundation, opereerden Dr. Anom en zijn team, bijgestaan door een team van buitenlandse artsen, in drie dagen tijd twaalf ernstige en minder ernstige gevallen. Voor allen betekende dit een levens-veranderende ingreep. Na jaren van een geïsoleerd en verminkt bestaan, kwamen deze kinderen langzaam weer tot leven.
Er stonden nog meer kinderen en jongeren op onze wachtlijst. Veel papierwerk, toestemming van de familie, een begeleider kiezen, het kostte ons team tijd, energie en geld. Maar het lukte opnieuw. In september 2019 kon voor de tweede maal een operatiemarathon georganiseerd worden en opnieuw kwamen twaalf patiëntjes naar Bali. Stichting Kolewa zet de deur open naar een toekomst en blijft hen na de operatie en revalidatie volgen en bijstaan in hun verdere ontwikkeling.
Door de Corona-pandemie was een marathon in 2020 en 2021 niet meer mogelijk. Ook het jaar daarop kon de samenwerking met partner JFF niet worden herstart. Gezien het feit ruim tien kinderen nu al jaren op onze wachtlijst stonden, sloegen we eind 2022 een andere weg in. In kleine groepen halen we brandwonden-patienten naar Bali, brengen we ze in onze dependance naast het hoofdgebouw onder (voorzien van AC). De plastische chirurgie vindt plaats in het Bali Royal Hospital met gebruik van het Indonesische ziekenfonds BPJS of in het Sanglah Hospital. De premie wordt door Kolewa betaald, net als alle medicatie en hulpmiddelen die niet worden vergoed. Per patient en meereizend familielid variëren de bedragen die nodig zijn om een getraumatiseerd kind weer een acceptabel leven te geven tussen € 2000 – € 4000. Een flink bedrag maar altijd weer opnieuw zeer de moeite waard! Het gaat immers om die toekomst met een glimlach…
Heldi, 12 jaar een ondraaglijk bestaan…
Sommige operaties zijn echter zo complex dat er op Bali niet de juiste mogelijkheden zijn. In samenwerking met Australische en Nederlandse artsen wordt dan naar mogelijkheden in het buitenland gezocht. Zo reisde Heldi af naar Perth in Australië. De liefdevolle opgevang door een gastgezin en een grote groep vrijwilligers maakte deze periode enigszins dragelijk voor haar. Voor alle betrokkenen een intensieve en kostbare periode, maar zo zeer de moeite waard. Na jaren een geïsoleerd en verminkt bestaan te hebben geleid kwamen zij weer tot leven, kon terug naar school en kregen weer zelfvertrouwen. Inmiddels zwaait Heldi als lid van het Kolewa-team al weer jaren de scepter in de keuken.
Om dit te kunnen blijven doen is geld nodig. Iedere donatie voor kinderen als Heldi, Ingky, Marcelia, Sayang, Jeni, Marlin en vele anderen is meer dan welkom!