Op een Nederlands forum over schisis kwam ik de stelling: ‘De reacties die je krijgt wanneer je baby met een schisis is geboren zijn overwegend positief.’ tegen. Uiteraard prikkelde dit de nieuwsgierigheid en las ik de reacties. Die waren toch wel heel verschillend. Hoe goed voorbereid ouders dan ook zijn, de reacties van onwetende derden kunnen toch heel hard aankomen.
Ook al heeft de echoscopie al laten zien dat er sprake is van een hazenlip bij je ongeboren baby en staat er een heel schisis-team klaar bij de bevalling… als ouder moet je toch door een heel proces heen.
Zo reageert de moeder van een kindje met een enkelvoudige lip & kaak-spleet als volgt: “Wij hebben verschrikkelijke opmerkingen en reacties gehad. Zelfs toen ons kindje nog niet eens geboren was brak mijn moederhart al regelmatig. Ook daarna hebben we echt hele nare reacties gehad. Als vreemde mensen in de kinderwagen wilden kijken vertelde ik dat onze zoon een schisis had, in een soort van zelfbescherming tegen nare reacties. Dan zeiden ze niets, alleen iets als ‘oh, wat een mooi dekentje’.” Gelukkig zijn er ook veel minder heftige getuigenissen op het forum, het geeft echter wel aan dat het krijgen van een schisis-kindje een behoorlijke impact heeft.
Schisis in Indonesie
Dit gebeurt ook in Indonesië, waar schisis meestal pas bij de geboorte aan het licht komt. Geen schisis-team, geen opvang voor de ouders en geen tot weinig medische hulp voor het kindje.
Tijdens onze outreach programma’s op Bali en de NTT-eilanden doen we veel aan voorlichting en het verstrekken van informatie. In veel lokale ziekenhuizen en consultatiebureaus hangen posters van Stichting Kolewa met de vermelding dat we gratis opereren op Bali. We vertellen over onze hulpverlening aan verloskundigen, overheids-instanties, dorps-hoofden etcetera. We vragen hen ons direct op de hoogte te stellen van de geboorte van een schisis-kind en trachten zo snel contact te leggen met de ouders van het kindje. Kortom, wellicht niet te vergelijken met de professionaliteit in Nederland, is Kolewa het schisis-team waar ze een beroep op kunnen doen. Vaak de enige optie die ouders hebben, op de arme, afgelegen eilanden.
Om ondervoeding te voorkomen geven we adviezen en babyvoeding en houden het gewicht van de kleine nauwkeurig in de gaten. Zodra de baby tenminste 5 kilo weegt en ouder is dan drie maanden, nemen we moeder en kind mee naar Denpasar voor de eerste operatie: het sluiten van de lip. De tweede, zeer belangrijke ingreep, is het sluiten van het gehemelte. Dit kan bij een gewicht van 10 kilo en de leeftijdsgrens ligt op minimaal 1 jaar.
In April ondergingen 9 kinderen een operatie …
In april lukte het ons wederom negen kinderen te laten opereren. Met financiële hulp van sponsors uit binnen en buitenland reisden de kinderen, samen met een familielid, en ons team naar Bali en verbleven tenminste veertien dagen in het opvanghuis van Kolewa: Rumah Bicara.
Andreas, Tobias, Erikson, Komang, Gede, Nesila, Xavier, Trica en Novita… vertrokken met een nieuwe lach op weg naar hun toekomst!
Na een korte pauze in verband met het brandwonden-project, zijn er inmiddels weer nieuwe schisis-kinderen aangekomen in Denpasar. Hun operaties staan al gepland. Voor de reis & verblijfkosten ( 550 euro per kind) vonden we een sponsor uit Arnhem bereid. De operaties worden betaald door Rotary Club Nusa Dua middels het door hun binnengehaalde Global Grant van de overkoepelende Rotary Foundation.
Het is nooit klaar… we vinden nog steeds oudere kinderen die nooit geholpen zijn en er worden maandelijks kinderen geboren met schisis. Hoe eerder we de kinderen kunnen helpen hoe beter. Op hetzelfde forum is goed te lezen hoe traumatisch het hebben van een hazenlip is voor kinderen… we willen de kinderen dan ook graag zoveel mogelijk behoeden voor pesten en een isolement door ze op zeer jonge leeftijd te laten opereren.
Syta Plantinga, voorzitter en veldwerker
Deze baby is 3 kilo, er is nog geen sponsor… Bent u degene die die het kindje een nieuwe start geeft?
Geef een reactie