In het weekend van 7, 8 en 9 oktober ontving het team van Yayasan Kolewa Harapan 80 kinderen en hun ouders in Sanur, bijgestaan door stagiaires en vrijwilligers uit Nederland. Op de eerste dag arriveerden 40 kinderen die in de afgelopen twee jaar een operatie aan hazenlip, gespleten gehemelte of onvolgroeide kaak hadden ondergaan. Ieder kind werd vergezeld door één van de ouders. Met het terugroepen van deze groep patiënten hebben we verschillende doelen voor ogen: Ten eerste monitoren we bij het weerzien het resultaat van de operatie. Ten tweede vindt binnen het stigmatisering onderzoek het derde interview plaats om in te kunnen schatten hoe het kind dankzij de ingrepen uit een geïsoleerde situatie is gehaald, de spraak en conditie zijn verbeterd.
Voor de ouders zijn er seminars over gezondheid, hygiene, opvoeding en onderwijs, gegeven door onder meer Putu Nusrani (verloskundige op consultatie-buro), Marjolein Deiman (logopedist) en Holldyn Nitti (lerares). Tijdens het verblijf in het opvanghuis hebben de kinderen regelmatig logopedie-lessen gevolgd. Ze kregen een zelf-hulp boekje mee naar huis. Tijdens de familygathering frissen we kennis op en doen de oefeningen in groepsverband. Voor ouders is ‘s avonds de gelegenheid om te praten met lotgenoten, ervaringen te delen en te ervaren dat er stap voor stap verbeteringen optreden in hun leven.
Na een geslaagde gathering voor de schisis-groep nemen we na de lunch afscheid en is het op zaterdagmiddag 8 september de beurt aan onze tweede groep van 40 kinderen. Deze kinderen nemen al enkele jaren deel aan onze wekelijkse logopedie & gebarentaal lessen, kregen allen een hoortest in het Lumina hearing Center en doen ouders sinds 2021mee aan aan de cursus: gebarentaal voor ouders. Het doel van deze bijeenkomst is vooral bedoeld om de band tussen gezinnen met een doof of slechthorend kind te versterken, hen te motiveren en te overtuigen van de kansen die je WEL hebt in plaats van bij de pakken neer te zitten.
De audicien was aanwezig voor een tussentijdse check van hoorapparaten en voorzag de kinderen van extra batterijen. Ook op deze dag was er voor de ouders gedeeltelijk een separaat programma met veel informatie, vergelijkbaar met de dag ervoor. Er was voldoende ruimte voor het delen van ervaringen, het bespreken van problemen en het opdoen van kennis rondom de opvoeding van hun kind met een hoor- en spraak probleem. Onderdelen als “hints in gebarentaal” zorgden zowel bij de ouders als de kinderen voor veel hilariteit maar was ook heel leerzaam. Activiteiten op de zondagochtend begonnen al vroeg: ontbijt, tandenpoets-les, teambuilding met spelletjes als touwtrekken… iedereen deed mee!
Na ontvangst van een deelname-certificaten en een gezamenlijke lunch keerde ook deze groep huiswaarts. Stichting Kolewa zorgde voor het transport.
Geef een reactie