Koos van Alphen is huisarts in Alphen aan den Rijn en als medisch adviseur en Kolewa-vriend al jaren betrokken bij onze projecten en regelmatig aanwezig op Bali. Sinds 1 mei maakt hij deel uit van ons bestuur. Koos legt hieronder uit waarom op dit moment de operaties nog niet opgestart kunnen worden.
Als je je bedenkt dat in Nederland de reguliere zorg weer aan het opstarten is, waarom liggen dan de operaties op Bali nog stil, zult u zich wellicht afvragen. Gaat er zo geen kostbare tijd verloren?
Wij willen u meenemen in de verschillende overwegingen die ten grondslag liggen aan de beslissing om het opstarten van de operaties nog uit te stellen.
In de afgelopen maanden, vanaf het duidelijk worden van de ernst van de Covid-19 infectie, die de vorm van een pandemie aannam, werd ons team ter plekke aan handen en voeten gebonden en waren operaties onmogelijk. Dit mede omdat vervoer van kinderen en begeleiders onmogelijk was door de lockdown van de vliegvelden in Indonesië, vervoersverboden en lokale quarantaine- maatregelen, overigens net als in Nederland.
We zijn als bestuur gaan nadenken over het vervolg. Indien de uitbraak onder controle gaat komen, vanaf wanneer kunnen we weer starten met opereren? Een van de randvoorwaarden is dat we willen voorkomen dat noch patiënt (je), noch begeleider besmet zou zijn met het virus. Dit om de veiligheid van zowel onze medewerkers als patiënten, aanwezig in Rumah Bicara, te kunnen waarborgen.
Hierbij lopen we op tegen het feit dat er op de verschillende eilanden rondom Bali niet op een altijd betrouwbare manier getest kan worden, als er überhaupt al getest kan worden. Daarbij moet men zich ook realiseren dat een negatieve test een momentopname is en dat deze testen niet voor de volle 100% betrouwbaar zijn. Een probleem overigens wat ook hier in Nederland speelt: 100 % betrouwbare testen zijn er (nog) niet. Vindt er na de test al op de juiste wijze vervoer plaats van patiënt en begeleider, dan zou bij een 1e bezoek aan het ziekenhuis de test toch eerst herhaald moeten worden en dan zou deze positief kunnen uitvallen met alle gevolgen van dien. De serologische testen die er zijn zeggen wel iets omtrent het gehad hebben van de infectie, maar niet of iemand immuniteit opgebouwd heeft en geven dus in wezen ook geen garantie.
Deze overwegingen hebben ertoe geleid dat we in samenspraak met de lokale Rotary-afdeling besloten hebben de operaties voorlopig op te schorten. Wij kunnen geen zekerheid geven omtrent het al of niet hebben van een infectie en dat was één van de voorwaarden waaronder de operaties in het Dharma Yadnya ziekenhuis zouden kunnen plaatsvinden.
Een en ander werd recent nog eens onderschreven door een officiële brief van het ziekenhuis waarin men expliciet stelt dat de ziekte dermate gevaarlijk is dat er hangende de gegeven situatie geen operaties kunnen worden uitgevoerd. Er zou een duidelijk zichtbare verbetering, lees afname in het aantal besmettingen, moeten zijn waarna de overheid toestemming geeft meer reguliere zorg en operaties op te starten en men de situatie als “het nieuwe normaal” ter plekke uitroept.
Hoe graag we het ook zouden willen, op dit moment is het helaas nog niet mogelijk om kinderen naar Denpasar te halen voor een operatie. En dit zal waarschijnlijk ook nog wel enige tijd duren, aangezien op het moment van schrijven het aantal besmettingen ter plekke weer aan het oplopen is. We houden u op de hoogte.
Geef een reactie