Folder Down Syndroom geschreven door Adinda
Tijdens het derde studiejaar van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening moest Adinda een beroepsproduct maken: het behandelplan. Het was de opdracht dat zij stil zou staan bij het schrijven van een plan voor de cliënt met daarbij activiteiten die aansluiten bij de behoefte van de cliënt en Stichting Kolewa. Adinda koos voor een ontwikkelingsplan voor het jongetje Wellem.
In de hulpverlening wordt veelal methodisch gewerkt. Methodisch werken gaat vaak volgens een aantal stappen. Te denken valt aan het verzamelen van informatie, een analyse van de cliënt-situatie, het vaststellen van wensen en behoeften en doelen, plannen van activiteiten, de uitvoering daarvan alsmede evalueren en zo nodig bijstellen van de begeleiding/ondersteuning.
Deze opdracht is bedoeld om te laten zien dat de student de kennis die is opgedaan in voorgaande jaren kan toepassen op de praktijk en om vaardiger te worden in het schrijven van een plan. Voor het handelingsplan heeft Adinda gefocust op Wellem. Dit is een jongen van vier jaar waarbij sprake is van de aandoening anusatresie, maar ook het Syndroom van Down. Zijn moeder en de medewerkers van Stichting Kolewa op Bali hadden weinig idee wat dit syndroom inhoudt en wat hij hierdoor wel/niet kan. Wellem werd veel in de gaten gehouden door zijn moeder en had bijna geen ruimte om fouten te kunnen maken en daardoor te ontwikkelen. Adinda maakte een activiteiten-schema voor verbetering op fysiek en motorisch gebied. De focus hierbij lag op het leren lopen, leren communiceren door middel van gebarentaal en de motoriek verbeteren door hiermee te oefenen.
Naast dit activiteiten-schema richtte Adinda zich op een aanvullend verslag over het Syndroom van Down. De moeder en medewerkers van Kolewa wisten nauwelijks van het bestaan van dit syndroom voor oprichter en manager Syta Plantinga dit label aan Wellem gaf. Tot de dag van vandaag hebben veel Indonesiers nog steeds geen idee wat dit inhoudt en hoe zij hiermee om moeten gaan. Om deze kennis bij te schaven heeft de studente een gemakkelijk leesbaar verslag gemaakt, In het verslag staat wat het Syndroom van Down is, hoe het ontstaat, wat de kenmerken en gevolgen zijn en hoe de ontwikkeling hierdoor beïnvloed wordt. Dit verslag is in het Engels geschreven worden met simpele woorden, zodat laagopgeleiden het ook kunnen begrijpen. Uiteraard wordt dit in het Indonesisch vertaald en geprint zodat gebruik van gemaakt kan worden tijdens de outreach-activiteiten van Stichting Kolewa.
Adinda reisde ter afsluiting van haar stage mee naar Timor om Wellem na een succesvolle behandeling van de anusatresie, naar huis te brengen. Met moeite nam zij afscheid van het ventje dat zich inmiddels diep in haar hart een plekje het veroverd.
Geef een reactie